Thursday, December 23, 2010

one in a million

Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

Kau begitu istimewa
dikau
umpama satu dalam sejuta
dalam sejuta
Dan aku yakin
Tiada lebih baik
yg lebih baik dari ini

Monday, December 20, 2010

yup...dan jgn tamak

Nor: kdg2 apa yg kita dpt bkn rezki kita
me: setujuuuuuu
Nor: tp yg plg penting ...jgn aniaya org
or buat jahat kt org
me: baik
doa supaya harta diri yg diberi pinjam ni x jadi asbab orang lain susah
Nor: kita x tau apa nk jadi nanti kan
me: usahakan
yes!
Nor: yup....dan harap/doa kita ini tdk myusahkan org lain
me: amin

Sunday, December 19, 2010

yup...itulah kehidupan namanya

me: sabar mau lebih
Nor: ooo...itu mesti!
me: syukur mau seiring
Nor: yup...dan jgn tamak

Wednesday, December 15, 2010

Tuesday, December 7, 2010

Kaedah Adaptasi (2)

sebagai penulis baru yg tidak punya kredibiliti, kita boleh cipta kredibiliti itu begini: credibility by association
cth: menurut (nama penulis) di dalam (nama buku) - untuk menunjukkan bahawa kita seorang yang banyak membaca dan pengetahuan dalam subjek yang ditulis, bukan cakap kosong, bukan ideologi syok sendiri yang direka-reka

waida

pinky_bleuc: side kte
pinky_bleuc: tadbir
pinky_bleuc: pilih kwn baik2
pinky_bleuc: yg cm jual perfume
pinky_bleuc: dpt wanginyeee=)

Sunday, December 5, 2010

Kaedah Adaptasi (1)

Undang-undang hakcipta bertujuan untuk melindungi harta intelek, harta intelek wujud dalam persepsi Islam.

perkara yg tidak dilindungi:
-idea
-frasa singkat, bukan ayat lengkap, cth: judul buku/sub-judul/bab kecuali yg ada simbol tm
-fakta
-karya hak awam, cth: al-Quran

perkara yg dilindungi:
-ayat lengkap, ayat dilindungi, terjemahan pun sama
-susunan idea dalam ayat
-susunan idea dalam perenggan
-susunan perenggan dalam bab
-susunan bab dalam buku

salam akhir 3

pinky_bleuc: Assalamualaikum
pinky_bleuc: salam pagi yg terakir..
jo khairizam: w'slm
jo khairizam: ye
pinky_bleuc: maafkn ak
jo khairizam: y?
pinky_bleuc: manusia tidak pernah lepas dari kekhilafan
jo khairizam: aky maafkn
jo khairizam: so do i
pinky_bleuc: i'll always forgive u
jo khairizam: ye
jo khairizam: betul tu
jo khairizam: aku kesejukan...!!!!
jo khairizam: m'gigil nih
jo khairizam: huhuhu
pinky_bleuc:
jo khairizam: wanna hug me??
jo khairizam: big one eh..!!!
pinky_bleuc: i love u
jo khairizam: luv u 2,3,4
jo khairizam: air cond kt opis ni sejuk sgt
jo khairizam: selalu ok je
pinky_bleuc: Dia bagi sejuk
pinky_bleuc: ak dah off kan je
jo khairizam: haaha
jo khairizam: aku pun dh kena penyakit ko mir
pinky_bleuc: Dia bagi sakit
pinky_bleuc: Dia sayang kita
pinky_bleuc: suruh ingat Dia salu
jo khairizam: betul2
jo khairizam: p'hapus dosa
jo khairizam: kak anne tny apa dkt ko??
jo khairizam: aku tgk dlm link vid tu sakan dia tny sapa ko
jo khairizam: hehehehe
pinky_bleuc: dia tanya siapa ak
jo khairizam: haah

Teknik surah Yusuf (1)

kenapa surah Yusuf:
1. kisah yg paling indah, ayat ke-3
kisah lain ada pengajaran
kisah nabi lain dalam banyak surah
2. kisah nabi Yusuf hanya dalam surah Yusuf
3. kisah paling lengkap, dari kecil ke tua dalam satu surah
4. plot dan sub-plot surah Yusuf paling kompleks
*sebuah kisah cinta terlarang

salam akhir 2

Assalamualaikum
pinky_bleuc: salam pagi terakhir
izhar_milo: salam
izhar_milo: pagi terakhir?
izhar_milo: dh nk jiun ke?
izhar_milo: haha
pinky_bleuc: ye
pinky_bleuc: maafin
pinky_bleuc: halalkanlah semua yang ter ngan kamu
pinky_bleuc: plz..

KJ method (1)

Kaedah KJ : dapat menghasilkan sesuatu dengan lebih efektif
contoh untuk buku non-fiksyen:
1. senaraikan 5 judul buku yang ingin ditulis
2. kenalpasti bahan/bab dalam setiap judul
a)senaraikan contoh 5 bab ingin ditulis dalam buku-buku tersebut
b)gunakan bahan yang sama untuk setiap buku tersebut (jika berkaitan), tetapi beri contoh yg berbeza, sesuai dengan judul masing-masing
3. cari bahan rujukan
4. guna kaedah adaptasi
*Jiro KAWAKITA lahir pada tarikh 11 Mei, 1920.

salam akhir

syedshahrulnizam: hye
pinky_bleuc: salam
syedshahrulnizam: selamat pagi
pinky_bleuc: pagi terakhir thn ini
syedshahrulnizam: wow ayat yg mengingati kematian
pinky_bleuc: begitulah
syedshahrulnizam: so apa arah tuju anta hari ni..
pinky_bleuc: biasalah
syedshahrulnizam: adakah anta begitu bertenang dgn tahap kebiasaan sekarang
pinky_bleuc: astaghfirullah
pinky_bleuc: ketenangan datang dengan mengingati-Nya
syedshahrulnizam: wow
pinky_bleuc: semua kata akan dihitung
pinky_bleuc: melainkan yg mengajak kepada ma'ruf
syedshahrulnizam: oh..saya begitu terharu
pinky_bleuc: setiap pertemuan pasti ada perpisahan
pinky_bleuc: setiap yg bernyawa pasti akan mati
pinky_bleuc: sebanyak pasir di bumi
pinky_bleuc: banyak lagi bintang di langit
pinky_bleuc: banyak lagilah dosa saya yg hina ini
pinky_bleuc: rahmat Allah Maha Luas dari itu
syedshahrulnizam:
pinky_bleuc: menangislah apabila harus menangis
syedshahrulnizam: tapi bagaimana keaadan 7 bilion umat tu
pinky_bleuc: ini semua salah saya
syedshahrulnizam: saya nak 7 bilion sedar jugak
pinky_bleuc: tugas kita hanya menyampaikan
syedshahrulnizam: bukan salah anta tetapi salah syaitan yg hasut anta..
pinky_bleuc: sesungguhnya mereka telah berkompromi dengan nafsu serakah yang diam dalam diri ini sekian lamanya..

Tuesday, November 9, 2010

IKLAN JAWATAN KOSONG

JAWATAN YANG DIPERLUKAN SEGERA


Galeri Ilmu Sdn Bhd, sebuah syarikat penerbitan milik penuh bumiputera mempelawa calon-calon berkelayakan untuk mengisi jawatan berikut:





EKSEKUTIF IT (1 kekosongan)

(Website, Network, Database, PC Troubleshooting (hardware/software), System)

Kelayakan:


•Sekurang-kurangnya memiliki Sijil/Diploma dalam bidang Sains Komputer/IT atau yang setaraf dengannya.
•Boleh melaksanakan tugasan dalam pengawasan yang minimum.
•Kreatif dan inovatif dalam perlaksanaan tugasan yang diberi.
•Calon yang boleh menggunakan perisian berkaitan Microsoft Office dan Adobe akan diberi keutamaan.
•Bersedia menerima tugasan yang akan diberi dari semasa ke semasa.
•Personaliti yang baik, kemas dan komited dengan kerjaya dan agama.




CARA MEMOHON

1. Surat

Sila tulis jawatan yang dipohon di sebelah kiri atas sampul surat anda. Semua permohonan boleh dihantar kepada alamat:

PENGARAH JABATAN PENTADBIRAN

Galeri Ilmu Sdn Bhd

No 44, Astana Karya, Jalan Pekaka 8/3

Seksyen 8, Kota Damansara

47810 Petaling Jaya,

Selangor

2. E-mel

Nyatakan jawatan yang dipohon di tajuk emel anda. Emel permohonan ke alamat: info@galeriilmu.com.my.

Semua permohonan perlu disertakan dengan:

• Surat permohonan

• Resume pemohon

• Gambar terkini pemohon.

Tarikh Tutup Permohonan: 15 November 2010

http://bukugaleri.blogspot.com/2010/11/iklan-jawatan-kosong.html

Wednesday, October 13, 2010

just for gags=)

sofi: Assalamualikum Amir..
me: Waalaikumussalam pn
sofi: Harap semuanya ok ya?
me: ya betul
sofi: terima kasih atas review Puan Suraiya.. Alhamdulillah, syukur dia kata begitu..
saya risau juga sebenarnya
:)
me: kenal mana2 penyunting?
sofi: hmmm... translator kenallah.. tapi penyunting.. tak kenal, Amir..
maaf saya belum buat glosari..
me: pyanhabib?
buatlah ya
take your time
sofi: pyan? Kenal tapi tak pernah jumpa
Amir kenal dia?
me: saya nak bagi dialah ni=
)
sofi: Ohhhhh
lah iye ke?
Pyan tu famous....
me: yep2
kutau
iknow
heh
sofi: hehe.. dgr nama dia pun dah seram!
dia ok tak?
me: xsure
ok kot
sofi: GISB pernah nuat dgn dia ke b4 this?
*buat
me: kala cinta dan wahyu bersatu
warkah cinta berbau syurga
pts
dua2die edit
sofi: yeah, i know all those novels
oh i see..........
me: penah kot
sofi: hmm, semua tu novel penulis besar, Amir... saya penulis kecil.... hehe
seram jugak ni
Pyanhabib nama besar
me: pn pun 1 masa cmtu
BESAR PUNYA!
heh
over lak
sofi: haha...
hmm, saya tak ada tafsir al-Rahman
me: Allah mudahkan insya-Allah
sofi: saya ada ibnu Kathsir
me: lain tafsir apa ek?
sofi: insya-Allah
me: hmm
malaysia?
sofi: hmmmm.... indon
me: t saya tanye pak ya
sofi: ok.. boleh jugak
me: ptg skit saya btau balik
sofi: oh, nanti saya pergi check dgn kawan2
me: skang buat glosari dulu
sofi: okok....
me: syor je
sofi: saya tgh migrain .. haha, hari panas terik!
me: sinopsis nk sumbang idea x?
saya ok panas
sejuk x ok sgt
sofi: hmmm... nanti saya tgk dulu.. Amir dah ada sinopsis?
me: pn ayat kan puitis
lom
sofi: hahahaha
me: betul
setakat remaja n budak2
sofi: hmmm...ok, bg saya masa sampai next week?
me: ok
ni dewasa
sofi: and.. agak2 bila LCA keluar?
me: whoa..
dis
des
sofi: lol..
oh disember..tau tak, kawan2 saya semua nak baca
me: tau2
sofi: ada yang nak buat doa selamat at surau
me: sume2 kaki novel pum mk bace
nak bace
sofi: hish hish... seram jugak diaorang ni
me: awat?
pn mmg 1st tm ke cmner
sofi: entahlah , Amir.. saya ni pelik..
me: mantop je novel ni
1st trial terus cam oxford tebainye
sofi: insya-Allah.. saya cuba buat yang terbaik untuk anda semua
haha
me: nga?
sofi: moga2 Allah reda..
me: Amin
sofi: itu yang penting
me: benar
sofi: betul tak?
me: tul2
sofi: ok Amir..
me: ok
tqvm
sofi: saya permisi dulu?
me: same2
sofi: take care
me: u2
pape sms je
sofi: salam untuk semua
okok
me: sama2
wassalam
=)
sofi: :)

anak angkatku yg 3rd



Harga:RM13.00
Tebal: 179ms

anak angkatku yg 2nd



Harga:RM 14.00
Tebal: 207 ms

Monday, October 11, 2010

Friday, September 24, 2010

suka itu subjektif

betullah tu. kadang tu, dalam ramai2, masa semua org seronok layan satu benda, teruja sangat2 pasal satu2 perkara tu, utamanya yang berkaitan dengan nafsu dalam diri, ada 1 org tu rasa lain. bengang. geram dan boleh jatuh tak percaya, lebih2 lagi perkara/benda yang dilayan tu datang dari satu org yang dia ingat taklah sampai macam tu kurangnya, dia ngeluh. angkat kaki. tak senyum. sedih sangat dalam hati. satu ayat tersedik, 'aku kesian kat kau, tapi kau..? sigh. aku sayang kat kau kau tau tak. kau tak sayang aku pun tak apa, just love yourself please, bee..

Wednesday, September 1, 2010

Tajuk: Youhoo…

Tatkala matamu menentang mataku
Dan masing-masing mula terpaku
Hanya bunyi bahasa bisu
Yang menyulam rasa dan kemudian bersatu
Menyelinap perlahan ke lubuk kalbu
Yang mengundang emosi sendu
Diselusuri dengan sahutan rindu
Lalu seakan mengundang sayu nan pilu
Bila mengenang detik ketemu
Mengkhuatiri wujud rasa jemu
Antara kau dan aku
Pandangan yang berakhir dengan lidah kelu,
Debaran nan bertalu…

©All copyright reserved.

Thursday, August 26, 2010

jawatan kosong: lecturer masscomm

[17:01] pinky_bleuc: ada sapa2 x nk jadi lecturer meskom?
[17:01] pinky_bleuc: serius ni
[17:04] miss olynx: jp aku tnye..
[17:04] miss olynx: blh dpt ker?
[17:04] pinky_bleuc: INTERVIEW DULU
[17:05] pinky_bleuc: dpt tu x pasti
[17:05] pinky_bleuc: tapi dorg nk org utk diinterview la
[17:05] pinky_bleuc: asap
[17:06] miss olynx: gji lecturer brape ek?
[17:06] miss olynx: hahahah
[17:06] miss olynx: aku ade degree blh ker?
[17:06] miss olynx: bkn ker kna ade master
[17:06] pinky_bleuc: boleh
[17:07] pinky_bleuc: ajar budak dip je
[17:10] miss olynx: mn ko dpt berita nie?
[17:10] pinky_bleuc: ak apply hr tu
[17:10] pinky_bleuc: dorg panggil i'view
[17:10] pinky_bleuc: then ak tanak
[17:10] pinky_bleuc: dorg suh cari org
[17:10] pinky_bleuc: kalo b oleh
[17:11] pinky_bleuc: cik zaharah 0126993413
[17:11] pinky_bleuc: kolej teknologi timur
[17:11] pinky_bleuc: k lah bye
[17:11] miss olynx: lor..
[17:11] miss olynx: bkn uitm ker?
[17:11] pinky_bleuc: bkn
[17:12] pinky_bleuc: private kolej
[17:13] miss olynx: yeker
[17:13] miss olynx: ok2
[17:13] miss olynx: kolej tue ktnr?
[17:13] pinky_bleuc: search tenet

Thursday, August 19, 2010

cuti raye=)

pinky_bleuc: Assalamualaikum..
pinky_bleuc: kak syam, nk tanye skit ni..
kak syam: salam
pinky_bleuc: cuti raye ble ek?
pinky_bleuc: nk bli tiket bas la
pinky_bleuc: takut abis lak
pinky_bleuc: huhu
kak syam: sat akak tanya org...
pinky_bleuc: ok
pinky_bleuc: tqvm
kak syam: kita mula cuti 10 sept-16 sept
nur suriati mohd: kalau sapa nak balik awal, kena ambik cuti sendiri pd 9hb sept tu
nur suriati mohd: 17hb sept kerja
nur suriati mohd is typing...
nur suriati mohd: sapa nak cuti, kena ambik cuti jugakBookmark
kak syam: ada tersesat bookmark lak... sbb copy mesej ym org
kak syam: faham tak
pinky_bleuc: fhm2
pinky_bleuc: tq byk kak syam=)
kak syam:
Last message received on 8/20 at 11:32 AMBookmark

Tuesday, August 17, 2010

zeti akhtaruzila

pinky_bleuc: ?
zeti: ha?
zeti: ape?
pinky_bleuc: zeti meskom eh?
zeti: iye la....
zeti: nape....
zeti: xingat dh ek
zeti: sedih
pinky_bleuc: nak konfemkan je
pinky_bleuc: ko watpe skang?
pinky_bleuc: katne?
pinky_bleuc: sihat?
zeti: keje der
zeti: kt petaling jaya
zeti: kepemnterian penerangan
pinky_bleuc: waa
zeti: aku siaht
zeti: ko?
pinky_bleuc: org gomen
zeti: wtpe skang?
pinky_bleuc: kat galeri ilmu
pinky_bleuc: kota damansara
zeti is typing...
zeti: ooooo
pinky_bleuc: tau pape pasal joe?>

imam muda

..hidup untuk mati,
itu yg pasti.

Tuesday, August 3, 2010

syukr n sabr

hidup akan lebih bermakna bila syukur dan sabar dalam setiap perkara yang diuji-Nya.
Alhamdulillah...penantian kini berada di galeri, bermula semalam. the journey is just begin...