Wednesday, August 29, 2012

MEMBETULKAN SALAH FAHAM MENGENAI MAKSUD DAKWAH YANG SEMPURNA

(Khairy Tajudin posted in RAKAN SEPERJUANGAN)
caption: pokok seribu guna
Contoh dakwah paling sempurna ialah azan. Kenapa?

1. Tujuan azan adalah untuk mengajak manusia menuju kejayaan dengan mentaati perintah ALLAH (menunaikan solat), bukannya sekadar hendak memberitahu sudah masuk waktu solat.

2. Azan dimulai dengan kalimah membesarkan Allah (Allahuakbar), kemudian kalimah syahadah (mengajak kepada keimanan kepada Allah serta mengikuti sunah Rasulullah SAW).

3. Kesimpulan bagi azan itu ialah dakwah kepada LAILAHAILLALLAH (Allah Maha Berkuasa, makhluk langsung tidak ada kuasa).

4. Muazzin yang mengalunkan azan, mana-mana orang yang mendengarnya, kemudian mereka menunaikan solat, maka pahala amalan mereka itu masuk ke dalam akaun si muazzin. Betapa besarnya pahala orang yang mengajak kepada kebaikan.

5. Kemudian, muazzin itu sendiri mendirikan solat di masjid. Dia mengajak, dia sendiri buat. Belum pernah jumpa muazzin yang azan, kemudian keluar daripada masjid dan balik ke rumah tanpa menunaikan solat. Mungkin itu orang gila.

6. Untuk menjadi muazzin, tidak perlu tadah kitab banyak-banyak, mengaji fikah tinggi-tinggi. Memadai dia tahu adab-adab dan lafaz azan, dia sudah boleh menjadi muazzin. Untuk menjadi pendakwah, memadai dia tahu satu perkataan lalu disampaikannya. “Sampaikan daripada aku walaupun sepotong ayat.” Bukan susah sangat pun.

7. Muazzin akan bersolat fardhu selepas azan. Maknanya, kalau hendak berdakwah, bukan tunggu amal semua dulu baru hendak mengajak orang lain. Sambil-sambil ajak, sambil-sambil buat. Bukan tahu ajak sahaja, tetapi dia tiada azam untuk buat.

8. Seorang muazzin tidak perlu kisah sama ada orang suka atau tidak dengan azannya. Masuk waktu, dia azan. Macam pendakwah juga, sama ada orang suka atau tidak, dia akan terus menyampaikan dakwahnya. Pendakwah perlu menyukakan Allah, bukan menyukakan makhluk.

9. Muazzin bersusah payah datang ke masjid dan melaungkan azan. Itu adalah tertib dalam dakwah. Tidak boleh dia guna kecanggihan teknologi dengan merakam suaranya, lalu apabila masuk waktu, dia pasang kaset yang direkodnya. Dia boleh guna teknologi sekadar perlu iaitu menggunakan mikrofon (membesarkan suara). Tapi, azan tetap kena ‘live’, tidak boleh ‘miming’.

Wallahua'lam.

No comments: