Tuesday, March 6, 2012

nikahwin


terkadang manusia lupa
selalu lena
yg jaga dia
nabi kita

Definisi nikahwin= nikah itu satu kemenangan (win). Benarlah menyempurnakan perintah yg satu ini diberitahu separuh daripada agama. Wallahua'lam.

Saya melihat orang yg mampu nikahwin ini satu orang yg hebat. Hanya mereka yg berani dan sedia menyahut cabaran mampu melaksanakan tanggungjawab ini. Sedangkan diri sendiri lagikan terkial, inikan pula menyara anak orang, mengambil alih tugas melengkapi yg lain. Walau apa pun, ianya tetap berkaitan dengan jodoh. Duit dah ada, pilihan ramai, serta pelbagai kemungkinan yg DIA kuasa cipta, selagi jodohnya belum. Tidak jadi juga.

Lalu, kata-kata pembuka bicara di atas sekadar ingatan untuk diri sendiri jua, bilamana DIA beri taufiq, hidayah, kekuatan, peluang dalam melaksanakan perintah-perintah-Nya, jangan sesekali alpa atau leka, semua itu dengan izin-Nya semata. Jangan biar ada hati terasa dengan nikmat ujian yg dikecapi.

Kita cuma hamba, lemah, dhaif, hina, dina, asal pula daripada setitik air jijik. Renung-renungkanlah.

Berbalik pada isu nikahwin, tahniah, harungilah dengan syukur dan sabar, takut dan harap. Doa kalian kami tagih. Sokongan moral lebih diperlukan berbanding nilai material.

Inilah ujian, cubaan, dugaan nikahwin. Bak kata seorang penceramah kursus kahwin, kahwin itu syurga, baiti jannati. Tidak layak masuk syurga-Mu. Letakkanlah kepercayaan kita pada pasangan masing-masing walau apa kata-kata orang lain tidak searus, namun selagi tidak bertentang syarak, dan ajaran agama, pertahankanlah. Kalian cuma ada kalian dan DIA.

1 comment:

nazirah mohd saleh said...

In'syaAllah.sabar,syukur,redha..do'a.kalau dulu "saya" lepas ni "kita" ;)