Wednesday, January 11, 2012

Bagaimana menggalakkan kanak-kanak makan sayur dan buah? (6)• Pastikan anak anda tahu mengapa anda ingin mereka makan sayur mereka. Hal ini mungkin kedengaran sederhana, tapi agak menakjubkan betapa ramai orang tua hanya menuntut anak-anak mereka makan sayur tanpa menjelaskan alasannya mengapa. Jelaskan kepada mereka apa itu fitokimia, bagaimana mereka hanya boleh mendapatkan fitokimia dalam lobak merah segar atau batang saderi, dan bagaimana mereka akan lebih sihat dan lebih kuat ketika mereka makan sayur-sayuran.

• Jaga kuantiti kecil. Jika anak anda hanya akan makan tiga suap kacang polong dan satu batang lobak merah, itu baik-baik saja. Mereka tidak memerlukan sebahagian besar sayuran.

• Tidak apa-apa untuk tawar-menawar. Empat gigitan bayam dalam pertukaran untuk pencuci mulut. Hanya cuba untuk menjaga makanan penutup sesihat mungkin: buah adalah yang terbaik. Elakkan masuk ke kebiasaan memiliki makanan penutup manis seperti ais krim, kuih atau pie setiap malam. Itu set-up untuk mengidam gula dan obesiti.

*dipetik dan diterjemah daripada http://www.virginiahopkinstestkits.com/kids_veggies_dr_john_lee.html

pemburu info: Cik Farah Fauzi

No comments: