Thursday, January 5, 2012

Khasiat dan Kebaikan Lobak (Carrot)


By blackrosehunter on 30/05/2011 in diet, pemakanan

Lobak atau nama saintifiknya ‘raphanus sativus‘ merupakan antara sayuran yang selalu disajikan sebagai sayuran ataupun dimakan mentah. Lobak kaya dengan vitamin A, B, dan C serta dapat mengatasi pelbagai masalah serta penyakit seperti cirit-birit, sembelit dan tekanan darah tinggi.

Bagi mengatasi masalah sembelit, ia dapat diatasi dengan meminum air rebusan daripada lobak ini.
Manakala bagi masalah tekanan darah tinggi pula, amalkan minum jus lobak sebanyak dua kali sehari.

Selain itu, lobak juga berkhasiat untuk mata. Lobak ini kaya dengan vitamin A yang wujud sebagai beta carotene. Kebiasaannya, masyarakat sekarang membuat jus lobak yang dicampur dengan susu.

Jus lobak juga baik untuk kulit dan juga sistem imunisasi badan.

Nutrisi dalam satu pound

Calories 179
Iron 3.2 mg
Protein 4.8 g
Vitamin A 48,000 I.U.
Fat 1.2 g
Thiamine 0.27 mg
Carbohydrates 37.2 g
Riboflavin 0.26 mg
Calcium 156 mg
Niacin 2 mg
Phosphorus 148 mg
Ascorbic acid 24 mg

sumber: http://blackrosehunter.com/pemakanan/khasiat-dan-kebaikan-lobak-carrot/

No comments: